Selasa, 10 Januari 2017

Mengantuk semasa proses DETOX SHAKLEE

Antara proses penyembuhan semasa detox..


Mengantuk sangat...


Lepas isya je mata saya akan berat sangat seperti ada lesung badan memaksa saya untuk berehat secara semulajadi...lama dah saya tak tengok movie berita dan program di tv..saya nak merehatkan badan selepas makan vitamin kalsium ostematrix,vitamin cantik kulit vita e dan kadang2 akan telan herblax untuk detox sebelum tidur...


Akan tetapi yang bestnya...saya bangun awal..badan rasa segar..


Siang bersemangat kerja bersungguh-sungguh..


Tapi kesian lagi suami saya jika saya detox dia pasti tak menang tangan kerana perlu jaga baby ummi khalsom yang semakin aktif nak belajar macam2 waktu malam ajar akak tina buat homework, semak apa dia belajar hari2, tak apa abg 7hari je...lepas ni kita bantu hihihi..


Semenjak saya dah kerja ni memang lagi tak menang tangan nak capai buat semua serentak..saya perlu sub kerja kepada suami..contoh iron baju kakak Tina hari2...iron baju saya dan suami saya akan buat stok seminggu selepas ni...bermula lah episod saya buka pusat spa saunaπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Suka juga tu iron baju boleh detox keluar peluh...dok Malaysia je boleh keluar peluh selalu hihih..di Jepun tunggu musim panas ya baru ketibas(ketiak basah) huhuhuhu😝😝😝😝


Kena menghayati dan mensyukuri apa yang ada...


#jiwaperlukuatnaklaluisemuaini

Khamis, 5 Januari 2017

Darah Tinggi Ayah Turun



Malam tadi ayah saya mengadu


Along darah tinggi ayah doktor kata dah tiada....alhamdulilah...


Doktor macam nak stop ubat darah tinggi...tapi ayah saya takut dia kata dengan saya nak makan ubat darah tinggi dos rendah...keturunan ayah memang darah tinggi agak boleh tahan juga...


Doktor kata jika ambil ubat darah tinggi takut bacaan darah ayah saya rendah...nanti boleh pitam..ayah saya juga ada sejarah darah rendah dan mudah pitam(rasa pening)..


Dia cuba kawal emosi walaupun umurnya dan kategori warga emas...


Saya juga selalu dia suruh kawal emosi...dia tahu kami keturunan darah tinggi jika emosi tak terkawal darah tinggi cepat naik...


Saya ada bagi macam2 vitamin SHAKLEE kepada ayah saya nak ayah makan seperti dia pernah bagi saya makan vitamin masa saya kecil dulu..


Saya tanya ayah apa ayah makan sshingga turun bacaan darah tinggi?..


Ayah saya kata macam2 ayah makan hihihihi...


Wah banyak sangat makan macam2 untuk jaga kesihatan...


Ayah saya bab kesihatan dia memang titik beratkan..


Makan malam tadi dia sebut2 kita makan ikan kukus...siap ayat macam ajak makan ikan sahaja tanpa nasi...


Saya kata nasi kena makan jangan skip nanti gastrik hihihi....melainkan dah minum ESP kita kenyang memang la nasi tak sempat makan...dah terkenyang


Nak diet kena tahu cara bukan tak makan terus...nasi tak berdosa

Selasa, 27 Disember 2016

Biz SHAKLEE merapatkan UKHWAH


ErkkkkkkkkπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Tiba2 berderet mesej2 lama masuk...


Maaf baru sekarang saya boleh baca...


Agak pelik juga mesej2 lama masuk dan saya tak pernah baca...


Ada nak saya jadi ejen pasarkan produk mereka di JepunπŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„


Minta maaf akak2 saya pun tak tahu kenapa saya dah nak balik ni banyak mesej orang tanya produk SHAKLEE dan lain2 produk IKS muncul secara tiba2πŸ€”πŸ€”πŸ€”πŸ€”πŸ€”


Mungkin dulu bukan REZEKI saya...


REZEKI saya baru muncul sekarang....


NOR AN IBRAHIM

+8180 5100 9381



Rabu, 21 Disember 2016

Wanita Jepun Cantik

Wanita Jepun...


Cantik&bergaya..


Baru2 ni saya pergi klinik untuk dapat rawatan kerana demam,batuk& selesema...


Saya terpegun tengok mak2 jepun...sakit pon pergi klinik bergaya daripada hujung rambut hingga hujung kaki..


Dah gaya orang tak sakit pula...hahahahaha


Saya je penuh selekeh menunjukkan bertapa saya betul2 sakit huhuhu...


Saya bagi tahu anak saya tina...tina cantiknya mak&anak2 jepun tu...bergaya sungguh.....


Tina kata diorang orang Jepun masa baby gemok debab...cubby cotey motey hahah montel...tapi dah besar diorang kurus cantik....ni anak saya yang kata la....


Banyak faktor buat diorang cantik bergaya antaranya:-


1. Mereka amalkan berjalan kaki setiap hari untuk ke sesuatu destinasi..mereka lebih suka berbasikal,naik public transport untuk ke tempat kerja..ini membantu mereka untuk kekal cergas dan sihat..selain itu bonus badan ramping&kulit cantik.


2. Orang jepun menguatamakan waktu makan yang betul. Mereka makan je nasi 3kali sehari tapi kuantiti yang betul ada sayur,buah,protein dan pencuci mulut...makanan mereka perlu nampak menarik comel2 untuk menarik minat nak makan. Mereka kurang makan makanan bergoreng,makan mereka kukus,rebus dan panggang...makan bergoreng sekali sekali seperti makan tempura, karage dll...


3. Mereka tak lupa selitkan minum ocha(tea hijau)...oloong tea dll dalam deit harian mereka..tak hairan di Jepun mesin judohanbaiki melambak jual ocha berbanding air manis2 seperti coca cola...mereka percaya ocha mampu memberi tenaga,menyihatkan,disamping mencantik juga menguruskan mereka...ocha kaya dengan anti oksidan...mengamalkan ocha setiap hari mampu memberi impak ramping kepada yang tegar minum ocha...


Sebenarnya banyak lagi faktor buat wanita Jepun cantik dan panjang umur...saya tak percaya mak2 kawan tina umur dah 40-an tapi tengok seperti umur 20-an...

Isnin, 19 Disember 2016

SET DEMAM BATUK SELESEMA SHAKLEE

Bila saya tak sihat...




Apa rutin saya?


1. Minum air masak lebih 3l dan air isotonik

2. Makan Vitamin c, multivitamin&multimineral,bawang putih, b compex




3. Tuala& tisu

4. Suami-mesti harus take over jaga anak...penat tau isteri jaga anak seharian..saya tak sihat ni la quality time saya nak rehat...bila lagi nak rehat kan...


Suka juga tak sihat ni...dapat rehatkan badan😍😍😍😍


Nor An Ibrahim

Khamis, 15 Disember 2016

PENGEDAR SHAKLEE BERDAFTAR-SID

Sampai lagi parcel saya di bumi HANG TUAH...


Siapa nak vitamin sihat boleh hubungi saya atau anak2 SID saya:-
PERAK
πŸ“²‪+60 18‑217 4788‬
Farahdatul sahuda bt suhiri
Sri Iskandar Perak
JB
πŸ“²+01121616208
norhapiszah bt md jelas
Tampoi JB&Muar
πŸ“²018-9430567
Addy Jb
TAMPO JB&MUAR
MELAKA
πŸ“²+0182744469
Nor Nor Raihan Ibrahim
Sebelah sek SKDDH,
BUKIT KATIL MELAKA
SELANGOR
πŸ“²+60 17-685 8180
Nor Aiti Ibrahim
SHAH ALAM
TAMAN SAUJANA MELAKA
πŸ“²+013-9225408
Nurzihana binti nurdin
Tmn putra perdana
puchong selangor
KELANTAN
πŸ“²+0198419600
mazlaini bt mat johari
Tanah Merah
Nusajaya JB
JEPUN
πŸ“²‪+81 80‑2956‑4900‬
Hidayah hani binti a halim
FUKUI
Seberang perai selatan,Pulau pinang
πŸ“²+8180 5100 9381
Nor An Ibrahim
Nagoya Aichi
Taman Desa Idaman Durian Tunggal
Taman Puncak
Taman Bukit Katil Damai
ALWAYS SAFE, ALWAYS WORK, ALWAYS GREEN

Ahad, 11 Disember 2016

Seronoknya mengandung anak ke2

Assalamualaikum& selamat pagi,




[MENGANDUNG ANAK KE2]


Hari ni saya nak share pengalaman saya mengandung anak ke2..


Saya dah lama tak mengandung hampir 7-8tahun....


Setelah disahkan mengandung saya cuba ubah cara makan supplement saya kepada cara orang mengandung...


Kerana sebelum ni saya cuba makan vitamin untuk usaha HAMIL..


Rasa bertenaga sepanjang hamil anak ke2....


HB normal


Bebas kencing manis..


Berat anak naik cantik..


Mak pon turut naik berat...


Tapi badan tak nampak gemuk seperti mengandung anak sulung...


Selera makan tetap sama...saya makan untuk 2 orang.. saya tak kawal makan ssngat...


Doktor Jepun ada 2-3kali tegur berat saya...


Mereka mungkin risau saya sukar untuk mendapat berat badan asal sebelum mengsndung...jika tidak kawal berat semasa mengandung....


Di Jepun ibu2 hamil kurus2....


Perut sahaja besar,..


Saya ada dapat buku cara makan seimbang ibu hamil Jepun😝😝😝😝


Perlu makan sikit je hihih...


Tapi suami masak sedap tak der la saya ikut meal plan ibu hamil jepun...


Kita ikut meal plan ibu mengandung Malaysia....


Antara vitamin saya amalkan sepanjang mengandung:-

Vitalea ini bagus kerana terdapat banyak vitamin dan mineral...saya ada sejarah anemia, HB Low...jadi vitamin ni saya tak boleh tinggal..saya risau baby saya tak dapat cukup zat...saya tak mengandung pon tak cukup zat ini kan hamil...zat dlm badan terpaksa dikongsi dengan anak....


ESP ini sumber protein saya setiap pagi... saya jenis mudah rasa sangat lapar di awal pagi...bila celik mata je saya goncang ESP...kadang 2 kali sehari saya minum...boleh bantu rasa kenyang ysng pantas...kurang rasa pedih2 macam gastrik.


B Complex ni best vitamin hamil saya...di Jepun klinik tak bekalkan vitamin seperti klinik desa di Malaysia. Jadi saya tak dapat obimin, asid folic dll daripada klinik jepun...

Apa yang bantu saya? Sudah semestinya B Complex dengan Acid Folic...stok b complex ni tak pernah putus....saya borong banyak botol..hari2 saya makan tanpa culas sejak sebelum mengandung,mengandung dlm pantang dan sehingga sekarang...


Vita C Sumber vitamin c saya..back up untuk sistem imun saya...ibu hsmil mudah diserang penyskit seperti demsm, selsema, batuk dll...ini sumber imun booster saya..jika tak sihat saya ambil sehingga 4biji....jika sihat sehari 1-2biji sudah memadai...


Omegaguard minyak ikan laut dalam kaya omega3 DHA &EPA untuk bantu perkembangan minda anak saya didalam perut.. selain bantu saya untuk memudahkan saya capai berat badan asal sslepas bersalin...ini adalah persediaan awal saya menyingkin lelemak tidak perlu...


Ostematrix ni pon salah satu vitamin cinta saya... bantu saya rasa kurang rasa cramp, sakit pinggang, simpul biawak, rasa lancar buang air besar....seoanjang mengsndung saya tidur lena..kuat tidur hihihihi alhamdulilah..


Suka sangat la pengalaman mengandung anak ke2...walaupun diawal mengandung penyakit bawaan mengandung terkena...

 

Penyakit bawaan mengandung saya tak bole tinggal adalah buang air tak lawas...saya sedar masa ada pertama pon saya kena penyakit buang air tak lawas di trimester pertama..,mengandung kali ke2 juga sama....


Selepas baby dah besar masuk trimester ke2 penyakit ni hilang terus...doktor jepun pesan jangan sedih risau...ini normal..kandungan menekan saluran kemih di awal mengandung dan penyakit buang air kecil susah memang selalu ibu hamil kena....


Seronok mengandung tapi takut kena penyakit buang air kecil tak lawas&bersalin hihihihu..


Nor An Ibrahim

+8180 5100 9381