Sabtu, 18 November 2017

Pencuci Tandas Bersih



Teringat pengalaman tinggal Jepun tahun 2013-2016. Kami guna tandas yang kering. Masa mula2 tu agak canggung juga. Tapi dah lama2 rasa selesa dan bersih pula.

Kita hanya mop sahaja lantai tandas. Tak perlukan air yang banyak untuk cuci tandas. Jimat air dan kurang kekotoran.

Balik Malaysia dah teringat tandas kering.
Washlet yang mudah guna. Mak sedara pak sedara suami pun menyebut2 tandas tu.


Di Malaysia kita teruskanlah amalan cuci tandas dengan air banyak bersama basic h. Ada rezeki nak ada mangkuk tandas wahslet tu




Selasa, 31 Oktober 2017

Dagu adik buruk untuk pertama kali

Sehari sebelum dagu adik buruk.

Semalam adik ikut mak jalan 1balapan.

Diawal tu dia lari jatuh, sambil tunjuk tapak tangan yang sakit dia tak nak lari dan jalan. Mak dukung sambil habiskan balapan.

Balik rumah dia nak jalan sambil tolong bawa bag bento mak. Selang beberapa langkah dia jatuh tersungkur dan luka terus dagunya.


Sedih tengok adik. Mak tak boleh tengok anak2 luka ada perasaan seram risau disitu.

Masuk dalam rumah terus cuci lap dengan basic H dan sapu herbal blend. Nangis2 adik Ummi Khalsom. Sorry adik mak tak dukung adik macam biasa semalam.

Mungkin adik letih teman mak keluarkan peluh disaat cuaca panas.


Sekali mak nak keluar peluh sekali adik jatuh.



Jumaat, 30 Jun 2017

Mee Tarik Warisan Asli Maydin Pulau Sebang









Alhamdulilah lama sebenarnya nak makan. Tapi tak kesampaian nak pergi. Semalam suami teringin makan mee tarik. Hala tuju kami ke Maydin Pulau Sebang, Tampin Negeri Sembilan.

Kami order 2 mangkuk sahaja 1 mee soup with brased beef dan 1 Lamen soup with sliced beef.


Air saya dah semestinya tea panas ba bao terbaik tea ni.

Lepas minum detox banyak kali pergi toilet.

Berlawan2 d2ngan vitamin detox saya dan vitamin harian. Makan banyak tapi sangat lawas petang semalam. Saya suka sangat tea ba bao itu. Boleh repeat next time.



Khamis, 1 Jun 2017

Sesi burung hantu bermula.

Mesti tertanya2 awat lah hari2 up sesi burung hantu.

Mak2 bapa2 ada anak kecil pasti merasa sesi burung hantu ini.

Saya dok up hari2 kerana saya dah 7-8tahun dah tak dapat penyakit sesi burung hantu ni. Kira honeymoon la kami. Bila lahir je baby ramai pakat2 wish selamat tak tidur malam ya.

Bermula episod drama jam 2pagi 3pagi 4pagi.
Layankan je. Bak kata bos saya jangan merunggut. Tatkala orang berusaha nak anak tak dapat. Kita ada rezki anak tu tempuh jer dengar sabar. Terpana betul. Betul juga tu. Perlu terima seadanya dan harungi dengan sabar.

Pagi ni bam2 terjaga nak menyusu dapat saya terus bangkit pam susu. Menurut perkongsian NinjaPa:-

Jadual Pump Susu yang di anjurkan
-----------------------------------
Sesi 1 : 8 - 10 am
Sesi 2 : 10 - 12 pm
Sesi 3 : 12 - 2 pm
Sesi 4 : 2 - 4 pm
Sesi 5 : 9pm - 1 am
Sesi 6 : 1-6 am

Jadi bila ada peluang je berjaga malam anak dah dapat susu atau belum saya siap sedia sesi mengepam. Balik kerja je basuh siap2 peralatan pam susu untuk mudahkan sesi pengepaman di awal pagi. Saya perlu berusaha lebih untuk kumpul susu anak buat bekalan di taska.

Selain itu say standby siap2 minuman tenaga milkbooster (ESP, OSTEMATRIX & ALFALFA COMPLEX) saya. Ibu menyusu memang kuat minum air. Bukan kuat minum sahaja kuat detox membuang sahaja. Tengah pam ni boleh 2-3kali membuang2. Saya fikir saya ada penyakit membuang ni. Tapi geng ibu2 pam susu kami alami masalah yang sama. Tapi bagi saya ni bukan masalah tapi ini kebaikkan kepada kami dapat nyah toksin tu.



Patutlah salah seorang detox kami yang berusaha top up susu dengan set milkbooster ni makin kurang berat. Berat dulu 83kg lebih kurang dah menyusut ke 77kg dan lebih lagi bulan ramadhan ni. Pakej nak milkboster dapat turun kg. Gembira dengar perkongsian kawan2.
Tahniah moga kak manis dapat kumpul susu bsnyak2 dan dapat slim fit insya-Allah :) 😍😊😊😊

Jumaat, 26 Mei 2017

Luka Cepat Sembuh Dengan Shaklee



Borak2 pengalaman pantang.

Sentuh bab berbengkung.

Pengalaman anak pertama berbengkung tapi kadang culas. Bukan apa pakai bengkung.
Bengkungnya naik atas sampai ke pinggang hahaha.


Kekonon nak dapat bentuk asal sebelum mengandung. Dengan dukacitanya tak dapat. Badan bam2 juga perut boroi. Lari semua alignment. Bukan itu sahaja badan makin bam2. Pelaburan beli set berpantang yg viral waktu itu pon tak berhasil. Set berpantangnya tak efektif untuk saya waktu itu. Bising mak saya labur set pantang dekat RM400 tapi tak digunakan semua.


Jadi anak ke 2 belajar daripada kegagalan tiada set pantang yang mahal2 hanya set afiat je bawah RM100. Selain itu saya meneruskan makan vitamin sedia ada yang saya amalkan sebelum mengandung lagi. Vitamin ini juga saya makan semasa mengandung dan berpantang. Jadi saya tak mengeluarkan modal sangat tinggi untuk set pantang. Orang dok riki2 set pantang saya santai sahaja dengan berpantang tanpa bengkung.

Hasilnya badan saya lebih ramping terbentuk kalah berpantang anak pertama. Pantang dengan santai tanpa stress. Luka pembedahan czer menegak tu cepat baik. Biasa kawan2 kata ambil masa nak baik. Kecutan rahim tu yang sangat best dlm pantang kurang 7hari rahim saya dah mengecut hasil baby bam2 menyusu. Tapi ni saya sangat rasa syukur Allah bagi saya nikmat menyusukan anak. Dlm pantang tawaran susu amat baik sehingga perlu pinjam pam. Ada masalah bengkak susu. Suami on the spot beli pam susu. Mulanya saya tak yakin dapat menyusui anak saya kerana ada pengalaman tak dapat susui anak langsung semasa anak pertama dulu. Walapun dah pelbagao cara saya usaha saya tak dapat rezeki susukan kakak Tina :(.


Sebenarnya banyak pengalaman manis berpantang anak ke2 suami pon banyak tolong. Saya nak pantang 100hari pon dia setuju. Next time kita bagi dia pantang tengok 150hari tanpa diskaun hahahahaha.



Dyan Health Care
COD: Melaka & Nagoya, Aichi, Jepun
Postage:Seluruh Malaysia dan Jepun
Contact:+60172215006
+8180-5100-9381 (whatsApp, line,telegram)
Blog:http://dyan-health-care.blogspot.jp
FB:dyanhealthcare2u
Intagram:dyanhealthcare



#setpantangshaklee
#esp
#vitac
#vitalea
#bcomplex
#alfalfacomplex
#omegaguard
#ostematrix
#trillionaireEmpire
#dyanhealthcare

Khamis, 11 Mei 2017

kembali bangkit milkboosterku

Kembali bangkit.


Sangat suka.

Alhamdulilah.

Semalam dapat 12oz buat stok susu.

Punya risau stok adik dah menyusut.

Tinggal 1 bag 4oz je

Mak perlu kerja kuat.
Ni nak balik kampung
Dah plan dengan en suami.
Nak buat stok susu.
Demi adik ummi DYAN UMMI KHALSOM.
Dia semakin kuat menyusu.
Makin bam2
Geram tengok dia.
Geram nak mengomol dia seperti ibu kucing gomol anaknya.
Semalam saya on minum protein kesukaan saya cinch shake mix.

Alhamdulilah ada kesan pada stok susu.
Hari ni bakal buat cinch shake mix bersama oat.

Untuk peringatan diri saya rajin2 pam minum 2 milkbooster ni buat saya extra supply..jika bam2 tak demand boleh demam bengkak susu sakit urat ya. Sila bawa pam ke hulur dan ke hilir.

An
+60172215006
http://dyan-health-care.blogspot.my/